top of page
Broers en zussen thuis

Betaalbaar wonen

Elke thuis begint met een betaalbaar huis

De plek waar je na je werk thuiskomt. De plek waar gezinnen en alleenstaanden rust en geborgenheid vinden. Een plek om te leven, studeren, spelen. Een veilige plek, rots in de branding, centrum van het gezinsleven in Vlaanderen. Veel staat en valt met een veilige, energiezuinige, degelijke en betaalbare woning.

De woningmarkt staat voor grote uitdagingen. Het vinden van een veilige, energiezuinige, en betaalbare woning wordt steeds moeilijker voor veel mensen in Vlaanderen. Stijgende rente, hoge huizenprijzen, en een tekort aan beschikbare woningen maken het voor velen een uitdaging om hun ideale thuis te vinden.

We moeten actie ondernemen om de woningmarkt toegankelijker te maken. Allereerst pleiten we voor het herinvoeren van overheidsborgstellingen voor erkende kredietverstrekkers, waardoor zij gunstigere leningsvoorwaarden kunnen bieden. Daarnaast stellen we voor om een waarborgregeling in te voeren bij private banken om het risico van leningen te verkleinen.

Om de financiële lasten voor kopers eerlijker te verdelen, pleiten we voor het afschaffen van registratierechten op hypothecaire inschrijvingen. We moeten ook inzetten op geconventioneerde verhuur om betaalbare woningen aan te bieden, en het model VLABINVEST uit te breiden naar heel Vlaanderen voor een breed aanbod van betaalbare woningen.

Door deze maatregelen kunnen we de woningmarkt betaalbaarder maken en meer Vlamingen de kans geven om een veilige en betaalbare woning te vinden.

bottom of page